EL PARE DE LA MATY MONT ERA FILL DE LA RIBA

En la Festa Major de Sabadell, el pasat setembre (1989) s’ha fet un homenatge a la sabadellenca artista de varietats Matilde Moncusí i Peirí (1919-1973), coneguda arreu per MATY MONT.

PARENTIU RIBETÀ

Als joves de la Riba no els sonarà el seu nom, però els seus pares si que l’han sentit i molts la varen veure actuar a la Riba a la festa major de l’any 1953, a l’envelat instal·lat al pati Galan. Aquella nit va sopar a la fonda de Cal Felip i la Sra. Adelina recorda que va menjar poc i que l’acompanyava en l’àpat el seu oncle, que a la Riba se’l coneixia pel “Manquet”. Després, assajà amb els músics abans de l’actuació. Un cop acabada, la companyia marxà aquella mateixa nit, menys ella, que es quedà a sojornar al poble del seu pare i on encara avui hi té parents directes. La funció de la Riba no va ésser prohibida, però alguns sectors de la població van intentar de frenar l’assistència adduint que la Maty Mont era una “descarada” i que no s’hi havia d’anar perquè era “pecat”. Això succeïa sovint en aquests espectacles.

El pare de la Matilde, Josep Moncusí i Gené, va néixer al nostre poble el dia quatre d’octubre de 1895. Aquí se’l coneixia pel “Pepitu del Colom”, puix casa seva era coneguda per cal “Colom” i vivien al número 8 del carrer Nou. Era fill de Josep Moncusí i Farré, paperer, que treballava a les tines del molí de Cal Valls, i de Maria Gené i Vallvé, tots dos fills de la Riba. Els seus pares es traslladaren a Sabadell als vols de 1915. Ell ho havia fet uns anys abans. A la capital del Vallès Occidental, el pare de la Maty es va casar el dia sis d’octubre de l’any 1918 amb Maria Peirí i Pujol. La Matilde naixia al deu de juliol de 1919.

El Sr. Josep no deixà de venir a la Riba, ni tampoc les seves germanes Rosalia i Maria. L’any 1937, en plena guerra civil, la Matilde passà uns dies al nostre poble en companyia del seu avi. Un dia abans de marxar, varen fer un arròs a la Font Grossa.

Una anècdota ens l’ha explicada l’amic Evarist i succeí quan amb un grup d’amics de Barcelona anaren al “Molino”. Mentre actuava la Maty Mont, DES DE LA BUTACA VAN CRIDAR A UNA: “RIBETANA! RIBETANA!”. La Maty va interrompre la interpretació i es dirigí al grup dient-los: “Quan acabi us vull tots al camerino.” Així ho van fer i l’artista els convidà a cava i xerraren una estona.

L’HOMENATGE A SABADELL

Els actes de Sabadell, el dia dos de setembre, en el marc de la Festa Major foren una bona ocasió per a recordar a la dona que s’havia obert pas en la seva professió escollida i havia triomfat amb un públic fidel i enamorat d’ella, malgrat el temporal moralista imperant en l’època.

Sabadell ha donat el nom de l’artista de varietats a una plaça del barri de Campoamor, prop d’on gaudia ja d’un carrer. La plaça romandrà ancorada al costat de la dedicada a un pintor universal, la plaça Picasso.

El poeta Joan Brossa va fer un discurs d’homenatge a l’artista i l’alcalde, l’Antoni Farrés, clogué l’acte amb unes paraules força emotives. Entre els present a la inauguració hi havia el seu marit Sr. Agustí Prats i Presseguer, l’actor Enric Majó, l’actual empresari d’”El Molino”, Ricard Ardèvol; i companys de professió: la Mary Mistral, el compositor Jaume Mestres, Doña Vicenta, que molts anys regentà “El Molino”, “La Maña”, que digué unes breus paraules, i d’altres artistes.

A la mateixa tarda es feia al Casal “Pere Quart”, a la bonica Rambla de Sabadell, la Recepció-Homenatge a tots/es els/les artistes de les “Varietés”.

Publicat a "El Brugent portaveu del poble de la Riba", any X - 2ª època, octubre de 1989 número 78, pàgina 11.